A banán nagyszerű egészségre gyakorolt hatásai

Banán
Banán

A zöldségek és gyümölcsök a természet igazi csodái, amelyek jótékonyan hatnak a szervezetünkre. Egyre több információt tudunk a különböző „csodagyümölcsökről” és több, mindennap fogyasztott fajtáról alig tudunk valamicskét. Az egyik csoda, amelyről érdemes mindent megtudni, az a banán.

A manapság termesztett banánok ősét már i.e. 333-ban ismerték, Délkelet-Ázsiában előszeretettel fogyasztották. Egyre több helyre elvitték az utazók, így 1516-ban Santo Domingóban is megjelent és a szegény emberek egyik fő táplálékává váltak. Finom, laktató gyümölcs, amelynek alacsony ára az egész világon elérhetővé teszi és természetesen a másik nagy előnye, hogy egész évben kapható a boltokban.

Nem csak finom íze miatt érdemes fogyasztani a banánt, mert a szervezetre gyakorolt jótékony hatása sem elhanyagolható.Talán kevesen tudják, hogy nagyszerű B- és C-vitamin forrás valamint a magas kálium tartalma is segít az egészség megőrzésében, a megfelelő vérnyomás fenntartásában. Nagy vitamin- és rosttartalma miatt a bélflórát tulajdonképpen kényezteti, ezzel csökkentve a bélrendszeri daganatok kialakulásának kockázatát. A rák elleni küzdelemben is az egyik élharcos a banán, a kisgyermekeknek is ajánlott a gyakori fogyasztása. Kiváló energiaforrás lehet reggelente és nem savasít, ráadásul igazi enyhülést hoz a túlzott savtermeléstől szenvedőknek.

Tulajdonképpen minden szervünket jótékonyan támogathatjuk a banán rendszeres fogyasztásával és a kellemes íze miatt nem is jelent ez nagy erőfeszítés. Egy gyümölcs, amely finom, tápláló és egészséges, tehát ott a helye az asztalunkon.