A jövő toalettje valóban energiatakarékos

Toalett
Toalett

Amikor a legújabb szuper találmányok kerülnek előtérbe, akkor nagyon ritkán esik szó a mellékhelyiségekről, pedig ez is egy hatalmas problémát vet fel, amely megoldódni látszik. A nyugati országokban hatalmas vízmennyiséget elhasználnak a vécékben, de vannak országok ahol erre nincs lehetőség.

Ezért Indiában egy „csoda mellékhelyiséget” mutattak be, amely az ürüléket bioszénné alakítja, és teljesen vízmentesen lehet használni. Természetesen a víz nélküli mellékhelyiség nem újdonság, hiszen a régebbi, szabadban lévő vécék sem így voltak megoldva. A nagy probléma azonban a zsúfolt városokban van, ahol a szegényebb réteg higiéniája messze elmarad a szükségesnél és ez számos betegség forrása is lehet. A Colorado Boulder Egyetem kutatóinak munkája a szupervécé, amely mindenképpen a jövőt tárja elénk. Nincs szükség a használatához sem vízre, sem áramra, hanem a napenergia segítségével az összegyűlt emberi mellékterméket magas hőmérsékleten sterilizálja és bioszénné alakítja. Ez a végtermék akár tüzelőanyagként is használható, így nem csak egy probléma oldódik meg egy csapásra, hanem több is.

A rendszer képes 315 Celsius fokot is elérni, amivel tökéletesen meg tudja oldani a fertőtlenítést és a szénné való alakítást is. Mindenképpen szükség van az ehhez hasonló kutatásokra, amelyeknek köszönhetően egy élhetőbb környezetet tudunk magunk körül kialakítani. A jelenlegi kialakításban egy közepes családnak megfelelő a mellékhelyiség, de a jövőben több háztartás számára is megfelelő modelleket terveznek.