A mellrák vérvizsgálattal is szűrhető lesz

A mellrák felismerése
A mellrák felismerése

A mellrák évről évre egyre több áldozatot követel, így szükség van a gyors és hatékony felismerésre, hogy végre ne áldozatok, hanem gyógyult emberek mosolyoghassanak a világra. Izraelben és Olaszországban egy új módszer lesz elérhető hamarosan, amelynek a segítségével egy egyszerű vérvizsgálat is kimutatja a mellrákot.

Az izraeli kutatóintézet szakemberei azt remélik, hogy a lehető legrövidebb időn belül az Egyesült Államokban is engedélyezni fogják a forradalmi eljárást. Manapság a vizsgálatok nem csak kellemetlenséggel járnak, hanem sok esetben nem is hatékonyak, így valóban itt az idő, hogy valami új kerüljön a köztudatba.

A vérvétel után egy úgynevezett Octava teszt következik, amely csupán három órát vesz igénybe, is sokkal pontosabb eredményekkel szolgál, mint az eddigi eljárások.

Nagyon fontos, hogy a mellrákot korai stádiumban fel tudják ismerni és a kezeléseket is mihamarabb elkezdhessék, mert ezzel jelentősen növekszik a betegek túlélési esélye.

Jelenleg MRI készülékkel, röntgennek és ultrahanggal vizsgálják a nőket, és ha valami gyanúsat észlelnek, akkor biopsziás mintavétellel bizonyosodnak meg arról, hogy valóban rákos elváltozásokról van szó vagy sem. A biopszia sem hoz mindig reális eredményt, mert a negatív eredmények közel fele hamisnak bizonyul és a későbbiekben igazolódik majd a rák jelenléte, amikor lehetséges, hogy már késő. A vizsgálatok is túlságosan „macerásak”, így a nők jelentős része inkább elodázza, és csak akkor fordul orvoshoz, amikor nagy a baj.

A kutatók azon dolgoznak, hogy a diagnosztizálási módszert más területekre is kiterjesszék.