A merész Lexus NX300h

Az új Lexus rendkívül érdekes
Az új Lexus rendkívül érdekes

A SUV típusú autók egyik legújabbja megosztja a közvéleményt a külsejével, ami sokakból ellenszenvet vált ki, mások pedig épp emiatt imádják. A Lexus NX300h nemrég került forgalmazásba, így lassacskán a magyarországi utakon is találkozni fogunk néhány ilyennel. Ez egy rendkívüli szabadidő autó, aminek esetében számítani kell arra, hogy feltűnést kelt, a forgalomban minden figyelem erre szegeződik, sőt, rengetegen meg akarják előzni, hogy elölről is megtekinthessék ezt az érdekes kinézetű gépkocsit.

 

A merészség szinte teljesen hiányzott mindezidáig a SUV-ok világából, ami előnyére válhat. A 197 lóerős négyhengeres motor 2,5 literes és az Atkinson-ciklus szerint működik, így magasabb hatásfokot érhet el. Az első csomag első kerék meghajtású, így alapáron ezt lehet beszerezni, de össz-kerekes kivitelben is be lehet majd szerezni az új Lexust, ami egy 68 lóerős villanymotor segítségével biztosítani fogja a hátsó kerekek meghajtását is. A hajtáslánc karbantartásigény-mentes, ami miatt rendkívül kedvelt ez a típus.

A 180-as végsebesség a hátrányok közé tartozik a szakemberek szerint, hiszen annak ellenére, hogy gyakorlatban senki nem hajthat ennyivel, egy ilyen maximum mellett egy normális pályatempónál is jobban dolgozik a motor mint kellene, főleg ha gyorsítani kell, vagy emelkedőn menni. Azonban az mindenképp a Lexus NX300h előnyére válik, hogy hihetetlenül halk, városi közlekedés mellett annyira csendes, hogy elképzelni is nehéz. A benzinmotorral is rendkívül csendes, azonban amikor csak elektromossággal vezetjük, akkor még hihetetlenebbé válik a csendesség.