A nagyobb higiénia növeli az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát

Alzheimer-kór
Alzheimer-kór

Egyre különlegesebb felfedezések látnak napvilágot a különböző betegségek és a mindennapi életünk közötti összefüggéseket nézve. Az Alzheimer-kór egyre több idősebb embernél jelentkezik és talán különlegesnek mondható, hogy az ipari országokban egyre nagyobb „terjedés” tapasztalható.

A Cambridge-i Egyetem kutatócsoportja 192 ország Alzheimer- kórra vonatkozó adatait vetette össze és az eredmények egyértelműen mutatják, hogy ahol jobbak a higiéniás körülmények sokkal több beteget regisztrálnak. Molly Fox, a Cambridge-i Egyetem munkatársa nyilatkozata szerint a tisztább környezet összefügg bizonyos allergiák és autoimmun betegségek kialakulásának kockázatával. Ezek mellé még az Alzheimer-kór is felkerülhet a listára. Mindez nagyon fontos a jövőre nézve, hiszen a civilizált országokban tisztába kell legyenek a szakemberek is azzal, hogy milyen betegségeknek az elterjedésével kell számolni.  Ahol mindenki hozzájut tiszta ivóvízhez, például Franciaországban és Nagy-Britanniában, ott az átlagnál kilenc százalékkal több Alzheimer-kóros volt. A szegényebb országokban, mint Kenya vagy éppen Kambodzsa jóval kevesebb esetet jeleztek, pedig csak a lakosság közel fele jut megfelelően tiszta ivóvízhez.

Mindezek nagyon furcsa adatok, amelyek egyre több embernek felnyitják a szemét, hogy a „fene nagy tisztaság” is egyszer a visszájára fordul és komoly egészségügyi problémákat okoz. Mindenképpen érdemes megtalálni az arany középutat és nem elszigetelni gyermekeinket a világtól, hanem engedni őket tapasztalni.