A törölközők a betegségek közvetítői

Törölközők mindenkinek
Törölközők mindenkinek

Szokássá vált egyes otthonokban, hogy ugyanazzal a törölközővel törölközik a család apraja-nagyja. A törölközők a tisztaság és egészség hirdetői ugyan, de a baktériumok és fertőzések melegágyai is. Nem is gondolnak bele sokan, hogy milyen veszélyekkel járhat, ha mindenki ugyanazt a törölközőt használja egy ajtón belül. A törölközők azok, amelyek a legközvetlenebb módon találkoznak az egészséges és beteg bőrfelületekkel egyaránt.

Ha egy olyan használja a textíliát, akinek például szemgyulladása van, azzal a kórokozót rögtön felviszi a törölköző felületére és így a következő használó máris érintkezik a betegséggel és nagy valószínűséggel el is kapja azt.A szemgyulladás viszonylag látványos betegség és általában a család tudja, hogy nem szabad ugyanazzal törölközni amivel a beteg, így a további fertőződés könnyen elkerülhető.

Viszont a gombásodás (bárhol is legyen az a testen) nem mindig nyilvánvaló, még a beteg számára sem, így a használt törölközők mind tovább tudják adni a gombát annak, aki utána használja azt. Következtetésképpen elmondható, hogy egy családban javasolt, hogy minden családtag számára külön-külön törölköző legyen és ne használják egymáséit.