Altatókkal nő a halálozási kockázat?

Az altatók növelik a halálozás esélyét?
Az altatók növelik a halálozás esélyét?

Az altatókkal és feszültségoldókkal kapcsolatban a vélemények igencsak megoszlanak. Míg sok esetben szedésük felesleges, és életmódváltással is megoldhatóak lennének az egészségügyi, pszichés problémák, addig bizonyos esetekben tény, hogy nélkülözhetetlennek bizonyulnak a gyógyulás felé vezető úton.

Az Egyesült Államokban a benzodiazepinek felírása az elmúlt években körülbelül 13 százalékkal emelkedett, altatókra és nyugtatókra pedig háromszor annyian tartottak igényt. A helyzet nálunk sem sokkal jobb, még annak ellenére sem, hogy a betegek nagy része tisztában van a hozzászokás veszélyével.
Az Egyesült államok preventív szolgálatának vizsgálatai azonban most arra is rámutattak, hogy az altatók és a feszültségoldók egyértelműen fokozzák a halálozási kockázatot.

Az angliai Warwick Egyetem szakember, dr. Scott Weich által vezetett kutatócsoport olyan személyeket egészségi állapotának alakulását követte nyomon közel nyolc éven keresztül, akik szedték az említett gyógyszereket, és olyanokét is, akik még csak nem is találkoztak ezekkel a készítményekkel. Az eredmény megdöbbentő, ugyanis egyértelműen állítható, hogy a hasonló gyógyszereket rendszeresen szedők körében magasabb volt a halálozások aránya.

Természetesen amellett sem mehetünk el, hogy a nyugtatók, feszültségoldók, antidepresszánsok szedésének szükségességéhez általában bonyolult kórképek társulnak, melyek akár magukban hordozzák alapvetően a magasabb halálozási arányt. A viselkedésterápia, valamint a pszichológussal való rendszeres konzultáció gyakran eredményesebbnek bizonyul, mint a gyógyszeres kezelés.