Amazónia fái nagy mennyiségű szén-dioxidot nyelnek el

AmazoniaHét éven át dolgozott a NASA azon a kutatáson, amelynek eredményeképpen egyértelművé vált, hogy az amazonasi esőerdők sokkal több szén-dioxodot képesek elnyelni, mint, amennyit kibocsátanak. A globális felmelegedés hatalmas probléma, így minden információra szükség van annak érdekében, hogy tenni tudjunk a folyamat megállításáért. Amikor a fákról beszélünk, akkor mindenki az életet adó oxigénre gondol, de kicsit belegondolva egyértelmű, hogy itt is adok-kapok alapon működik minden.

A fák, a zöld növényzet a növekedésük, életük során nagy mennyiségű oxigént termelnek, szén-dioxidot vonva el a levegőből. Azonban mikor elhalnak akkor a bomlásuk során nagy mennyiségű szén-dioxidot vissza is juttatnak a légkörbe. Az Amazonas esőerdői így valóban nagy kérdést jelentettek, fontos volt, hogy egyértelműek legyenek a szakembereknek ezek az arányok. Fernando Espirito-Santo, a NASA szakembere az új bevezetett technikáinak köszönhetően megállapította, hogy nem kevesebb, mint 1,9 milliárd tonna szén-dioxidot bocsátanak a levegőbe az elhalt fák.

Ez az adat nagyon riasztónak tűnik, de a további kutatásokból egyértelműen kiderült, hogy ez a szám magas, de messze alulmarad a fák által termelt oxigén mennyiségétől, tehát az élet irányába billen a mérleg. Minden apró lépést meg kell tenni annak érdekében, hogy a bolygónk élhetőbb legyen, és végre visszakanyarodjunk a pusztulás útjáról. Mindez nem egyszerű feladat, de talán nincs még minden veszve.