Az AIDS- es betegeket kitiltanák a kínai fürdőkből

AIDS
AIDS

Az utóbbi években folyamatosan emelkedik az AIDS-es betegeknek a száma és nem csak Magyarországon, hanem a világ más részein is. Kína egy igen megosztó lépésre szánta el magát, ugyanis a népszerű fürdőkből kitiltaná a különböző szexuális úton terjedő betegségekben, bőrbetegségekben szenvedőket. Ez még nem minden, mert a nemi betegekkel egy sorban említi az AIDS-eket is és természetesen ez kiváltotta a világ felháborodását.

AZ UNAIDS, az AIDS elleni küzdelemmel foglalkozó ENSZ hivatal máris nemtetszését és tiltakozását fejezte ki az intézkedéssel szemben. A tervezetet vitára bocsátották Kínában és egyre többen vannak, akiknek nem rajonganak az esetleges változtatásért. A bőr- és nemi betegségek pekingi kutatóintézetének igazgatója nyilatkozata szerint eddig sem volt szabad fertőző betegségekkel látogatni a fürdőket, uszodákat, így ez nem jelent semmiféle változást. A problémát azonban az jelenti, hogy az AIDS-es betegeket is ide sorolták, ami sokak szerint teljesen indokolatlan. A betegséget okozó vírus nem él meg a vízben és a betegek nyálában nagyon kis mennyiségben vannak jelen, így nem jelentenek veszélyt.

Emellett azt sem szabad elfelejteni, hogy a szabály betartása azért sem egyszerű, mert nincs joga senkinek rákérdezni az esetleges betegekre, nincs lehetőség a szűrésre. A különböző szervezetek becslései szerint Kínában 780 ezer HIV fertőzött él és a tavalyi évben nem kevesebb, mint 69 ezer új esetet regisztráltak, ami igen riasztó.