Az áramgenerátor szerepe

Áramgenerátor LED eszközökhöz
Áramgenerátor LED eszközökhöz

Tudjuk jól, hogy a LED eszközök általában jóval kisebb feszültség és áramerősség mellett működnek optimálisan, mint amit a hálózatból kapnak. Ezért különböző kiegészítőkre van szükségük, amelyek előállítják számukra a megfelelő paraméterekkel rendelkező elektromos áramot.

Egy ilyen eszköz az áramgenerátor is, ami nem tévesztendő össze a LED szalagok esetén használatos tápegységgel. Ez utóbbi ugyanis csak a feszültséget képes lecsökkenteni a megfelelő szintre, valamint egyenárammá alakítja a hálózatban levő váltakozó áramot.

Az áramgenerátor azonban ennél többre is képes. Egy jól meghatározott feszültségtartományban állandó, megfelelően alacsony szinten tartja az áramerősséget, ezzel megkímélve a LED termékeket a túlterheléstől és az áramerősség ingadozásától.

Ezek egyike sem tesz jót a LED eszközöknek, így az áramgenerátor tulajdonképpen meghosszabbítja ezen eszközök működési idejét. A LED szalagok esetében nincs szükség ilyen kiegészítőre, ellenben a reflektoroknál és LED lámpáknál ajánlott a használata.