Az autó nélküli város

Mackinac
Mackinac

Egyre több városban problémát jelentenek az autók, hiszen a számuk lassan már tényleg elviselhetetlen. Van egy városka Amerikában, amelyben 116 éve betiltották az autók használatát. Mindez nem csak egy mítosz, mert az amerikai Mackinac valóban a világ egyetlen autómentes városa.

1898-ban hoztak egy rendeletet, amelyben kitiltották az autókat a városból, mert nem kértek a büdös és zajos gépekből, amelyek számos kellemetlenséget jelentenek. Az eredmény egy csendes, friss levegőjű városka, ahol csak lovaskocsin, kerékpáron vagy elektromos meghajtású járműveken közlekedhetnek az ott élők és a látogatók is.

A Huron-tóban lévő Mackinac-szigeten van a kis városka, amelynek csupán 500 lakója van, így nem túlságosan nehéz betartani az önkormányzat által hozott szabályt, mely szerint nem lehet autóval közlekedni a városban. Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy igény nincs is nagy igény a zajos masinákra, mert egy nagyon kis szigetről beszélünk, amelynek ráadásul háromnegyede lakatlan.

Mackinac_2
Mackinac

Mackinac város lakóinak is vannak autóik, csak nem a szigeten, hanem a szárazföldön, a szigetet komp köti össze a szárazfölddel, így az autók maradnak a tó partján lévő hatalmas parkolókban.

Kis túlzással nevezhető csak Mackinac az egyetlen autó nélküli városnak, mert vannak a világon még kisebb hegyi települések, ahol nem szabad autóval közlekedni. Ez azonban még nem von le a csodás idilli városka értékéből, amely ebben a zajos világban valóban üdítő. Ezek a települések jórészt az idegenforgalomból élnek és a helyi misztikumnak szerves része az autók nélküli élet, így előreláthatóan ez a jövőben sem lesz másként.