Az egészséges fogyás titkai

Fogyás
Fogyás

Leadna kilóiból? Szeretne újra beleférni a régi ruháiba, és fontosnak tartja, hogy közérzete is sokkal jobb legyen? A népszerű, vagy éppen régóta futó diétákba sok százan-ezren kezdenek bele, ám csak csekély százalékuk tud hosszú távon is megszabadulni a kilóktól. Miért a sikertelenség? A legtöbben az elhatározás hiánya miatt buknak el, és a finomságok láttán való folyamatos elcsábulás okolható az eredménytelenségért.

Tény az is, hogy sokan mozgás nélkül, pusztán koplalással szeretnének fogyni. A villámdiéták, az önsanyargatás és az ésszerűtlen fogyókúrák helyett azonban érdemes komplex életmódváltásba kezdeni, mely testileg és pszichésen is változásokat hoz előbb vagy utóbb. Az út hossza természetesen attól is füg, mennyi túlsúllyal rendelkezik, és mennyire gondolja komolyan az edzésre való figyelést.

A legjobb edzésterv sem ér azonban semmit, ha közben mértéktelen étkezésekkel jutalmazza magát, mondván, „majd úgyis lemozgom”. Általánosságban elmondható, hogy annyi idő alatt sikerülhet leadni a kilókat, amennyi alatt felszaladtak azok. Sok múlik az étkezésen, a cukrot és a finomított szénhidrátokat már most jobb, ha elfelejti.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy le kellene mondania a legjobb falatokról. Helyettesítse az alapanyagokat kalóriákban szegényebb változatokkal, és némi kreativitással fenséges ételek kerülhetnek a diéta idején is az asztalra. Fontosak az étkezések, hiszen a szervezet csak így tud építkezni az edzések során. A folyamatos mérlegre állás helyett inkább figyeljen arra, mit tehet meg az adott pillanatban az egészségesebb életmódért, és a kilóktól való megszabadulásért!