Az őskori asszonyt virágokkal temették el

Érdekes az őskori hölgy sírja
Érdekes az őskori hölgy sírja

A „vörös hölgyet” minden jel szerint virágok között temették el a Spanyolországban megtalálható El Mirón-barlangban. A szakemberek között nagy elismerésnek örvendő The Journal of Archaelogical Science egy teljes különszámot szentelt azoknak a kutatásoknak, amelyek ezzel a paleolitikumi temetkezéssel kapcsolatosak. Ez a barlang a jelenlegi Cantabria autonóm közösség keleti részén található, benépesedése az őskorban, a középső paleolitikumban történt, kb. 41 ezer évvel ezelőtt, ettől kezdődően a bronzkorig folyamatosan lakott volt. Emiatt rendkívül fontos régészeti lelőhelyként tartják számon a szakemberek.

 

Ezt a barlangot már 1903-ban felfedezték, ám csak 1996-ban kezdték szisztematikusan feltárni ezt spanyol, valamint amerikai régészek. Ez a temetkezés a magdaléni kultúrához tartozik, 2010-ben fedezték fel a barlang végében, egy szűk résben, amelyet a hátsó fal, valamint egy hatalmas mészkőszikla hozott létre. Ebben a sírban egy 35-40 év közötti nő van, a csontok mellett vöröses üledéket is találtak az őskori sírban, amely azt mutatja, hogy a temetkezéskor jelentős mennyiségű vörös okkert is felhasználtak. Emiatt a szín miatt nevezik vörös hölgynek az elhunyt nőt. Ezen a mészkősziklán számos véset van, például háromszögek, amelyek a nőket jelképezték ebben az időszakban, vagyis a paleolitikumban.

 

Úgy tűnik, hogy a hölgy jelentős szerepet játszott a közösség életében. Az is kiderült, hogy virágokkal temették el ezt a nőt, amit onnan tudhatunk ennyire biztosan, mert a szakemberek regisztrálták a libatopfélék családjához tartozó egyik növény pollenjének magas koncentrációját. Ezeket a polleneket kizárólag a sír környékén mutatták ki a kutatók, így a szakemberek arra következtettek, hogy a kisméretű fehér, valamint sárga virágokat az őskori sírra helyezték el.