Az új kézi kamera másodpercek alatt felismeri a bőrrákot

Bőrrák
Bőrrák

Nagyon sok új rákos beteget regisztrálnak évente és a számuk folyamatosan növekszik az utóbbi időben. A legfontosabb a korai felismerés, mert akkor az esetek többségében kezelhető és a gyógyulás sem valószínűtlen.

Az egyik legnagyobb veszélyt a bőrrák jelenti, amelyből nagyon sokan kigyógyulnak, de csak akkor, ha a kezeléseket elkezdik időben. Hatalmas lépés lehet a betegség korai felfedezésében az a hiperspektrális kamera, amelyet a VTT tudósa, Heikki Saari fedezett fel. A hírek szerint egy villámgyors vizsgálat alatt kimutatja a készülék a bőrrákot már nagyon korai stádiumban is. Ez egy nagy áttörés lehet, amelynek segítségével talán a jövőben még több embernek szerencsésen végződik a bőrrákkal való találkozása. 12 négyzetcentiméteres bőrfelületet képes a kamera megvizsgálni csupán két másodperc alatt, így sok embernél nagyon hamar megkezdhetik az életmentő kezeléseket.

Amikor már mindenki számára nyilvánvaló a probléma, akkor is nagy segítség lehet a kamera, mert az elmosódott bőrrák körvonalait is segít beazonosítani. Fontos, hogy műtét előtt a szakemberek pontosan meg tudják állapítani a rákos sejtek határvonalait, hogy a beavatkozás során teljesen el tudják távolítani a rosszindulatú szöveteket.

A kamera által készített felvételeket számítógépes módszerekkel elemzik, és ezután válik egyértelművé, hogy mit is jelentenek a képek. Jelenleg is folyik a kutatás, a berendezés kipróbálása, de előreláthatóan hatalmas előrelépés lehet az orvostudományban, a bőrrák korai felismerésében.