Bécs a legélhetőbb nagyváros

Bécs egy vonzó nagyváros
Bécs egy vonzó nagyváros

A Mercer nevű tanácsadócég évről évre felállít egy listát, amin a világ nagyvárosai szerepelnek, hiszen rengeteg várost tanulmányoznak számos kritérium alapján. Ebben az évben 230 nagyvárost véleményeztek, 39 kritérium alapján készítették el a végső listát. Számos részletet vizsgáltak, amelyek között szerepel többek között az egészségügy, oktatás, közlekedés, vagy éppen a közbiztonság. Az egyáltalán nem nevezhető újdonságnak, hogy Bécs városát választották a legélhetőbb nagyvárosnak, hiszen a korábbi tanulmányok is a közeli fővárost hozták ki győztesnek.

 

Nagyvárosok közül a legrosszabb a világon ilyen szempontok alapján Bagdad. Budapest pedig viszonylag jó helyet foglal el, főleg ha a közép-, kelet-európai térségre figyelünk. A magyar főváros a 75. helyre került Ljubljanával együtt, ami Európa ezen részén az egyik legjobb eredménynek könyvelhető el. Leginkább a különböző városokban dolgozó külföldiek szempontjából próbálták rangsorolni a nagyvárosokat, ami segíthet a cégeknek, de a turistáknak is természetesen, hiszen azoknak is szükségük van az ilyen adatokra, akik csak néhány napot töltenek egy adott városban.

 

Az első öt helyezés változatlan maradt, Bécs után Zürich következik, a harmadik az új-zélandi Auckland, majd München és Vancouver jön a sorban. A lista élbolyában szinte kivétel nélkül nyugat-európai városokat találhatunk, ezek közé beékelődött néhány más kontinensen fekvő város is. A tízes listára, a korábbiak mellett felfért a németországi Düsseldorf és Frankfurt, a svájci Genf és Koppenhága, Dánia fővárosa, a tízedik pedig az ausztráliai Sydney lett.