Drágán kelt el Elvis legelső felvétele

Drágán kelt el Elvis első felvétele
Drágán kelt el Elvis első felvétele

Január 8-án volt 80 éve, hogy megszületett Elvis Presley, a rock királya, akiért még ma is sok millió ember rajong, a maga idejében pedig fel sem fogható világsikernek örvendett az énekes. Ebből a jubileumi alkalomból árverést szerveztek Gracelandben, Tennessee államban, ahol Elvis Presley élt korábban. A korábbi lakóház jelenleg múzeumként és turistalátványosságként üzemel. A felvétel értéke nem várt magasságokba emelkedett, hiszen az eredetileg kiírt összegnél kb. hatszor magasabb áron kelt el. Kb. 80 millió Forintot (300 ezer dollár) fizetett egy rajongó ezért az egyedi felvételért, amit a My Happiness néven ismerünk.

 

Ez egy popballada, amit Elvis 18 évesen énekelt fel, 1953-ban, Memphisben. A hanglemeznek természetesen két oldala volt, az említett felvétel került az A oldalra, míg a B-re a That’s When Your Heartaches Begin című dal került. A legenda szerint Presley az anyjának készítette a dalt születésnapi ajándékként, azonban hazafelé menet megállt egyik barátjánál, a lemez pedig ott is maradt, mivel Elvis családjának akkor még nem volt lemezlejátszója.

 

A lemez még ma is rendkívül jó állapotban van, hallgatható, korábban évtizedekig ennél a barátnál maradt. Ez az első bizonyíték Elvis hihetetlen tehetségének, hiszen a később, 1954-ben megjelent That’s All Right című szám – amit szintén ugyanabban, a Sun Records stúdióban rögzített – volt az első igazi nagy slágere az énekesnek. Lorisa Hilburn árvereztette el a lemezt, aki örökölte ezt, azonban még ő sem számított ilyen nagy bevételre.