Passzív ház tervezéséhez nagy tapasztalatú szakember szükséges

Az energiatakarékosság jövője a passzív házakban nyílvánulhat meg
Az energiatakarékosság jövője a passzív házakban nyílvánulhat meg

Egy energiatakarékos épületnek szigorú előírásoknak kell eleget tennie. A tervezők feladata egy passzív ház esetében nem a külcsín, hanem az, hogy miként hozható létre egy olyan modern épület, amely a lehető legkevesebb energiát használja fel és nem is terheli a környezetet.

A tervezőnek számos tényezőre kell figyelemmel lennie, ha egy ilyen épületet kell papírra vetnie. Az egyik legényegesebb szempont a tájolás, hogy a téli napfény erejét és az abból származó hőt a legjobban lehessen hasznosítani. Emellett lényeges szempont, hogy a tájolással ki legyen védve az is, hogy nyáron túlmelegedjen az épület és elkerülhetővé váljon a plusz energiával való hűtés.

Az energiatakarékosság szempontjából fontos a szigetelés. Ez a falak, a tető és az ablakok esetében lényeges, hiszen télen itt tud távozni a hőmennyiség, illetve átmelegedni nyáron az épület.

A passzív ház tervezésekor úgy kell kialakítani az épületet, hogy sehol ne alakulhasson ki hőhíd, melyet a megfelelő szerkezet és szigetelés kiválasztásával lehet elérni.

A falak és a padló kialakításának meg kell felelnie bizonyos előírásoknak, melyet hőtechnikai kritériumok szabályoznak.

A nyílászárók kiválasztásakor csak olyanok jöhetnek szóba, melyeknek az üveg része speciális gázzal töltött és három rétegben van szigetelve.

Egy nagyon fontos jellemző a passzív háznál a föld hőjének kihasználása, melynek segítségével nyáron hűteni, télen pedig fűteni lehet az épületet.

Egy energiatakarékos épület tervezése esetében mindenképpen el kell végezni a PHPP számítást, mellyel modellezni lehet a passzív ház energia ellátását egy egész évre.