Folyadékfogyasztás: sokkal többet kellene innunk!

Folyadékfogyasztás forrás: thelandscapeportal.com
Folyadékfogyasztás
forrás: thelandscapeportal.com

Kutatások és vizsgálatok ezrei tanulmányozzák, hogyan élhetnénk egészségesebben, lehetnének mindennapjaink energikusabbak. Gyakran elfeledkezünk azonban egy olyan alapvető tényezőről, mely döntően befolyásolja nem csak közérzetünket, de általános egészségi állapotunkat is.

Ez pedig nem más, mint a folyadékfogyasztás. Nem, nem a cukrozott narancslére és a reggeli kávéra gondolunk,hanem az olyan értékes, és számunkra szerencsére korlátlan mennyiségben hozzáférhető italra, mint amilyen az ásványvíz. A diétáról, egészséges táplálkozásról szóló írásokban gyakran olvashatjuk, hogy naponta két és fél liternyi folyadék fogyasztása az ideális, és ebbe már a leves és a tea is benne van.

Belegondolva azonban abban, hogy egy felnőtt szervezetének körülbelül 60 százalékát víz teszi ki, világosan látható, hogy ennél jóval többet kellene innunk. A szakemberek egyre gyakrabban hangsúlyozzák, hogy húsz testsúly kilogrammonként ajánlott egy liter folyadék. Természetesen az olyan szárító hatású italok, mint a cukros üdítők, a kávé, az energiaitalok, és az ilyen szempontból is rendkívül káros alkohol nem tartoznak a javasolt innivalók közé.

A teával és a sokszor emlegetett gyógyteákkal is érdemes óvatosnak lenni, ugyanis ezek is szárítanak nagyobb mennyiségben. Mit ajánlott tehát inni munka közben, otthon, edzés előtt vagy közben? A legjobb a szénsavmentes ásványvíz, hiszen ebben oldott állapotban található számos ásványi anyag, és esetében a szénsavas kapcsán jól ismert puffadástól sem kell tartani.