Hatalmas előrelépés az AIDS ellen!

 

AIDS
AIDS

Amikor az AIDS betegség neve felcsendül mindenki félve összerezzen és reméli, hogy soha életében nem lesz semmiféle kapcsolata ezzel a gyilkos kórral. Sajnos egyre többen megfertőződnek, főleg a harmadik világban, így komoly hangsúlyt fektetnek a kutatásokra, amelyeknek köszönhetően egyszer majd közelebb kerülünk a gyógyításához.

A HIV vírus életciklusa azzal kezdődik, hogy a vírusrészecske külső burka összeforr a gazdasejt sejthártyájával, így beléjuttatja örökítőanyagát. Itt kezdődik tulajdonképpen a megállíthatatlannak tűnő folyamat és a vírus újabb és újabb vírusrészecskéket termel. Így már egyértelmű, hogy a HIV- ellenes gyógyszerek célja ezt az összeolvadást próbálja meggátolni, természetesen eddig nem túl nagy sikerrel. Habár az utóbbi évtizedekben jelentős javulás tapasztalható a betegek életminőségét illetően, ma már egészséges gyermeket is szülhetnek a HIV vírussal fertőzött anyák. Egy kínai és amerikai tudósokból álló csoport megtalálta a kulcsot, hogy el tudják zárni a vírus útját minden irányból, így talán meg lehet akadályozni a vírusnak az emberi sejthez való kapcsolódását. A jövőbeli szerektől tehát azt várják, hogy akadályozzás a vírusnak a receptorokhoz való kapcsolódását, ezzel remélhetőleg majd meggátolják a HIV- fertőzés végső stádiumának kialakulását.

A HIV-fertőzés gyógyításában jelenleg öt gyógyszerosztály tagjait alkalmazzák, amelyek a HIV életciklusának különböző fázisait gátolják. Természetesen ezeket a gyógyszereket sosem használják csak egyedül, hanem a leghatékonyabb kombinációkat próbálják megvalósítani, így lényegesen hosszabb tünetmentes életet élvezhetnek a betegek.