Hatalmas szénvagyon az Északi-tenger mélyén

Szén
Szén

Az ember a természet kincseit a lehető leghatékonyabban szeretné kihasználni, de természetesen ezek is végesek, így a szakemberek folyamatosan új megoldások után néznek. A The Sunday Times brit lap egy érdekes kutatásról számolt be, amelynek során fúrásokat végeztek az Északi-tenger partjainál. Az első eredmények szerint nem kevesebb, mint 23 ezer milliárd tonna kőszén is rejtőzhet a mélyben, amely évszázadokra elegendő szénvagyont jelent.

A Newcastle-i Egyetem professzora céget alapított a kitermelés előkészítésére és többen is nagy reményekkel látnak neki a munkának. Az északi-tengeri lelőhelyek nyersolaj és földgáz tekintetében is nagyon gazdagnak bizonyulnak, mert több milliárd tonnát sikerült eddig kitermelnie Nagy-Britanniának.

Természetesen hatalmas munka a feltárás és a kitermelés is, de ha csak töredékét is sikerülne kitermelni a feltételezett mennyiségnek az úgyis több évszázadra is elég lenne a szigetországnak. Az energiaigények ugrásszerűen megnőttek az utóbbi évtizedekben, így mindent meg kell tenni az új források felkutatása érdekében. A szakemberek eddig is végeztek kutatásokat, amelyeknek az eredményei utaltak a tengerfenéken megbújó széntartalékokra.

Az akkori kitermelési lehetőségek azonban nem kecsegtettek túl sok jóval, így abbamaradtak a munkálatok. Ma azonban a technológiai fejlesztéseknek köszönhetően nem elképzelhetetlen, hogy a kitermelést meg lehet oldani a környezet rombolása nélkül. A bejelentések szerint a szén üvegházhatást okozó égéstermékeit visszapumpálnák a talapzatba, ezzel is megóvva majd a környezetet.