Hatalmas változás van a láthatáron

Mérőműszer
Mérőműszer

Lassan az élet minden területén „okos” készülékekkel találkozunk, amelyek hihetetlen tudással rendelkeznek. A legnagyobb várakozás néhány évvel ezelőtt mégis az okos mérési rendszert előzte meg, amely mintha nem lépett volna előre. Hollandiában már lehetetlen a villamosenergia vagy a gázhálózathoz csatlakozni anélkül, hogy valaki okos mérővel rendelkezzen. A szakemberek szerint egyelőre még csak a fejlődési szakaszban van Magyarország és még egy kis időnek el kell telnie ahhoz, hogy tömegeket érintsen az okos mérés. Angliában csupán azzal, hogy a mérőórák adatait online elérhetővé tették a fogyasztóknak 5 százalékos megtakarítást értek el.

Először azonban tudnunk kell, hogy mi is az okos mérés? A cél mindenképpen az egyes rendszerek hatásfokának a növelése. A szolgáltatók ismerve a fogyasztóikat majd olyan kedvezményeket tudnak ajánlani, amelyeknek a segítségével sokkal hatékonyabb lesz majd a háztartások megtakarítása. Okos mérős rendszereket zömmel villamosenergetikai-rendszerekben alkalmaznak. Ehhez azonban a mérőórák cseréje elengedhetetlen, amely természetesen csak egy alapos átgondolás és komoly befektetés után oldható meg.

Az okos mérővel elkerülhetőek lennének a fölösleges kiadások, például mindenki üzenetet kaphatna a telefonjára csőtörés esetén vagy akkor, ha bekapcsolna egy fogyasztó, miközben nem vagyunk otthon. Mindez nem lehetetlen, de természetesen kiderül, hogy ebből mi is tud megvalósulni 10-20 év múlva. Bizonyára egy hosszú útnak vagyunk az elején, de a változások szele előbb-utóbb csak elér kis hazánkba is.