Hétórás műtét, mínusz 232 fog

232 fog mínusz forrás: erdekesvilag.hu
232 fog mínusz
forrás: erdekesvilag.hu

A fogorvosi kezelést szinte senki sem kedveli, pláne így van ez akkor, ha húzásról van szó. Az esetek többségében egyszerre csak egy menthetetlen fogtól szabadít meg a szakember, azonban nem így történt ez annak 17 éves indiai fiúnak az esetében, aki hét órás műtét alatt 232 fogától szabadult meg. Hogy lehet ez az emberi szervezet felépítését ismerve? A mumbai kórház fogászati osztályának vezetője úgy vélte, hogy a fogképződmények valószínáleg egy őrlőfogból alakultak ki még gyermekkorában. Az eltávolított fogak persze nem mind valós fogmérettel rendelkeztek, volt köztük mustármagnyi méretű, de jóval nagyobb, üveggolyóra emlékeztető méret is kikerült a szájüregből.
A szakorvos elmondása szerint ennél jóval több is volt, akár 350 darabra is tehető a fogképződmények száma, azonban méretüknél fogva a kicsiket észrevenni is kihúzni is nehézkes volt.

Ezek valószínűleg még mindig fejlődésben vannak. Vandana Toravade sebész még nem találkozott hasonló jelenséggel, és csodájára jártak a fogászaton is az eltávolított darabkáknak.
A fiú egyébként felduzzadt arccal és fájdalmakkal fordult a kórház szakembereihez, elmondása szerint pedig már másfél éve küzdött a problémával. A kezelő orvos rendkívül ritka jelenségnek írta le, hogy gyakorlatilag egy fejlődési rendellenességnél fogva a fogak szinte az eg ész alsó álkapcsot elborították. Világrekord született a kihúzott fogak számát illetően, hiszen eddig maximum 25 vagy 32 eltávolított fog vezette a csúcsot. A foghúzás után a fiú jól van, de arca jelentősen megváltozott az eltávolított mennyiség miatt, így még édesanyja is alig ismerte meg.