Itt az összehajtható tévé

Összehajtható tévé
Összehajtható tévé

Egyre hajmeresztőbb újítások jelennek meg a mobiltelefonok, tévék, számítógépek világában. Természetesen ezek a változások egymást követik, így nincs is idő egyiket megszokni, mert már a küszöbön van a legújabb, amely még különlegesebb. A jövőben a helytakarékosságra fektetik a hangsúlyt a fejlesztők, így piacra kerülnek olyan készülékek, amelyek összehajthatók kisebb méretre, majd szükség esetén kinyújthatók.

Minderre már minden lehetőség adott, hiszen az UCLA mérnökei legyártottak egy áttetsző, fénykibocsátó diódát, amely számtalanszor kinyújtható, elcsavarható vagy akár összehajtható. Ennek köszönhetően a jövőben olyan tévé készülékek is piacra kerülnek majd, amelyek használatkor hatalmas méretűre kinyújthatók, majd amikor nincs rá szükség, akár egy kis fiókban is elférnek. A kutatók az egyik kísérletben több mint ezerszer kinyújtották az OLED fényforrást eredeti méreténél 30 százalékkal nagyobbra, ami ezután is hatékonyan működött. Az anyagot akár 180 fokban is össze lehet hajtani, csavarni, anélkül, hogy bármiféle sérülést szenvedne.

Az UCLA professzora nyilatkozatában azt mondta, hogy hamarosan megjelennek a papírvékony, nyújtható OLED kijelzők, amelyekben az elektródák ezüst nanoszálak hálózatából álló gumiszerű polimerből vannak, amelyek természetesen szobahőmérsékleten is működnek. Hatalmas újítások, amelyek csodálkozást váltanak ki az emberekből, de nem kell csak pár év és máris a mindennapjaink részévé válnak, akár csak az okostelefonok vagy egyéb technikai csodák.