Kecskeméti feltalálóhoz kötődik az első vízház

Az első vízház forrás: ujszo.com
Az első vízház
forrás: ujszo.com

Gutai Mátyás neve a jövőben már biztosan egybeforr majd a világ első vízházának elkészítésével, amelyet a napokban mutattak be Kecskeméten. Bár az épület már elkészült korábban, de a 33 éves építész-feltaláló csak most tudott jelen lenni a bemutatón, ugyanis jelenleg a tokiói egyetemen dolgozik.

Már tíz éve foglalkozik munkája során azzal, hogy a vizet miként lehetne az építészetben hatékonyan felhasználni.
Mint ahogy nevéből is adódik, a vízház tulajdonképpen azt jelenti, hogy annak külső és belső rétege, oldalfala, padlója, és mennyzete is dupla üvegfelületek között áramló vízből áll. Természetesen a projekt-hez anyagiak is szükségesek voltak, ehhez egykori iskolatársa, Berényi Milán nyújtott segítséget, aki közgazdászként uniós pályázatra bukkant, és használhatta ezt ki így az építész a prototípus megvalósításához.
A vízház nagy előnye, hogy akár már meglébő épületszerkezetekhez is hozzákapcsolható, de új épületként is megállja a helyét. A rendszer egyaránt működik fűtő-, és hűtőtestként, de a napenergia felhasználásában is szerep jut a víznek.

Az uniós támogatás 36 millió forinttal járult hozzá a prototípus elkészítéséhez, mely a teljes költségnek 67 százalékát tette ki. A szakember szerint a jövőben gyakorlatilag bármilyen épülettípus esetében alkalmazható lesz az eljárás. A kutató hamarosan visszautazik Tokióba, ahol további kutatásokat végez majd a területen. Az ötlet már szabadalmaztatásra került, és a legfrissebb hírek szerint több cég is érdeklődik az üvegház iránt. Nem csak nagy pénzek, de valószínűleg új lehetőségek is rejlenek a magyar találmányban.