A konyhai páraelszívó típusai és feladatai

Konyhai páraelszívó
Konyhai páraelszívó

A párás levegőben egyeseknek begöndörödik a haja, másokon kiütések jelentkezhetnek vagy éppen légzési nehézségeket okozhat. Az esztétikai és egészségügyi problémák mellett, azonban más gondokat is okoz a levegő magas nedvességtartalma a lakásban.

Ezen gondok leküzdésére kiválóan alkalmas a konyhai páraelszívó, aminek több változata is létezik. A legismertebb típusa a fali elszívó, ami kivezető csővel is rendelkezik.

A párát már rögtön a keletkezésekor a szabadba vezeti, így megkíméli otthonunkat a penészes falaktól, a tönkrement konyhabútoroktól és az ételszagoktól is. Ugyanis a konyhai páraelszívó az ételszagokat is elvezeti, nemcsak a nedvességet. Sok esetben azonban nincs mód a kivezető cső használatára.

Ilyenkor egy szénszűrő segítségével távolítja el a készülék a nedvességet és az ételszagokat a konyha levegőjéből. Nagyobb konyhákban érdemesebb használni a kürtővel rendelkező konyhai páraelszívót, hiszen ennek jóval nagyobb a teljesítménye. Ilyenekkel azonban főleg éttermek konyháiban és kifőzdékben találkozhatunk.