Közeleg az évszázad üstököse

ISON üstökös
ISON üstökös

November 28-án ér a Nap közelébe az ISON üstökös, amelyet a tavalyi évben fedeztek fel és már akkor az évszázad üstököseként emlegették. A tudósok szerint szinte súrolni fogja a Nap felszínét és hihetetlen látványosság várható az égen, különleges fényessége miatt. Az ISON üstökös felfedezése 2012- szeptember 21-re tehető, amikor Vitalij Nyevszkij belorusz és Artyom Novicsonok orosz csillagászok bejelentették a nagy hírt.

Ragyogó fényessége különlegessé tette, de a csillagászok szerint nagyon kiszámíthatatlan ez is, hiszen voltak periódusok, amikor fényessége jóval elmaradt a vártnál. Jelen pillanatban még nem tudni, hogy pontosan mi várható november 28-án, a csillagászok csodás fényjelenségre várnak, amelyet érdemes lesz figyelemmel követni. Sokan különleges csodának tartják az üstökösöket, amelyek valójában olyan Naprendszer-béli égitestek, amelyek a nap körül keringenek és a Nap közelébe érve csóvájuk is fejlődik. Ez a csodásnak mondható fényjelenség az üstökösmagot érő napsugárzásnak köszönhető. Ez a mag jégből, porból és szikladarabból áll, amelynek a mérete akár több tíz kilométer is lehet.

Az ISON szombattól, hajnali 5 óra környékén lesz látható halvány csillagként, közvetlenül a horizont felett, amíg a felkelő Nap el nem nyomja a fényét. Előreláthatóan párás, ködös időjárásra számíthatunk, így elég bizonytalan, hogy élvezhető lesz-e a látvány, de mindenképpen érdemes figyelni, mert különleges élményben lehet részünk, ha szerencsénk van. Az ISON nagyon furcsán viselkedik, így egyelőre lehetetlen megmondani, hogy mi lesz a nagy találkozás után a sorsa.