Okosszemüveg a gyengén látóknak

Okosszemüveg
Okosszemüveg

Egyre különlegesebb ötletekkel állnak elő a kutatók, amelyekkel megkönnyíthetik a sérült emberek mindennapjait. A látás hiánya hatalmas veszteség egy ember számára, talán el sem tudja ezt képzelni egy látó. Sokan nem születésüktől fogva vakok, hanem lassan játszódik le a folyamat és az életük nagy részében nagyon rosszul látnak.

Az Oxfordi Egyetem tudósai egy okosszemüveget dolgoztak ki, amellyel segítenék a gyengén látókat, tulajdonképpen a megmaradt látást erősíti fel ez a 3D kamerával ellátott szemüveg. A 3D kamera felveszi a képet és egy számítógép feldolgozza ezt, majd a lencsére vetíti késés nélkül, így világossá válik a szemüveg viselője körülötti világ. Lassan mintha egy sci-fi filmben lennénk, de be kell látnunk, hogy a tudomány előtt nincsenek határok és egyre több újdonsággal találkozhatunk. Egyelőre még csak laborban tesztelték az okosszemüveget, de hamarosan elérkezik az idő, hogy akár otthon is használhassák az érintettek. Minderről a projekt vezetője, Stephen Hicks nyilatkozott.

Ez a kis „csoda” nagyon sok embernek megkönnyítené a mindennapjait, egyszerűbb lenne a közlekedés, nem kellene félni a veszélyes akadályoktól. Az egész életük megváltozhat a gyengén látóknak, hiszen egy teljes világ nyílna ki számukra. Egyelőre még nem csak egy szemüveg méretű kütyüről beszélünk, mert van egy fejre szerelhető rész, amely vezetékkel van összekapcsolva a hátizsákba lévő laptophoz. Ha beválik a szemüveg a vakok és gyengén látók számára, akkor további fejlesztések mellett megindulhat néhány év múlva az okosszemüvegek ipari gyártása is.