Sikerült újranöveszteni egy emlősállat szervét

Csecsemőmirigy
Csecsemőmirigy

Az orvostudományban folyamatos felfedezésekről és hatalmas áttörésekről számolnak be és ezeket mindenki örömmel fogadja. A tudósok egy újabb mérföldkőhöz érkeztek, amelynek során sikerült egy emlősállat szervét újranöveszteni az élő állatban. A csecsemőmirigynek nagy szerepe van az immunrendszer működésében, de az öregedéssel fokozatosan elzsírosodik, így a működése során is problémák adódhatnak. Az Edinburgh-i Egyetem kutatóinak sikerült egy nagyon öreg egér testében újranöveszteniük, mindezt a Reuters adta hírül.

A kutatás vezetője szerint sikerült majdnem teljes egészében visszafordítani az öregedéssel járó zsugorodást. A fertőzésekkel sok embernek a szervezete nagyon nehezen veszi fel a harcot és mindez a legyengül immunrendszernek köszönhető. A mellkasban elhelyezkedő szervet nem csak méreteiben sikerült megnövelni, hanem a funkciója is helyreállt. Sokkal gördülékenyebben vette az akadályokat a különböző fertőzésekkel szemben, amelyekkel az öregedő korosztály nehezen birkózik meg.

A Development folyóiratban publikálták a kutatók a munkájukat és hatalmas sikernek könyvelték el a szakmabeli kutatók is az eredményeket. Azt még nem sikerült bizonyítani, hogy az egér immunrendszere is erősödött volna, de ez esetben a szerv megnövelésén volt a hangsúly és ez volt a legnagyobb lépés. Természetesen még számtalan kutatás és kísérletezés következik a témával kapcsolatban, amíg az ember esetében is minden lehetségessé válhat. Ezek azonban biztató jelek, amelyeket ismét az orvostudomány egyik csodájának könyvelhetünk el.