Újraindították a nagy hadronütköztetőt

A hadronütköztető hihetetlenül érdekes
A hadronütköztető hihetetlenül érdekes

Az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) nagy hadronütköztetője (LHC) hatalmas port kavart korábban, hiszen újszerű jelenségekre próbált fényt deríteni, azonban az elmúlt két évben állt a projekt. Nemrég azonban újraindították a hadronütköztetőt, aminek a teljesítményét látványos módon megnövelték. A genfi intézet szakemberei azt várják, hogy új távlatokat nyit majd a fizikában a nagyobb teljesítményű ütköztető. A két évig tartó átépítést, valamint teljesítményfokozást követően, a kettes protonnyalábbal kezdték meg az újraindítást, a proton könnyedén haladt végig a gépezeten az elmondottak szerint.

 

A CERN főigazgatója, Rolf Heuert örömét fejezte ki, hogy a gépezet ennyire jól működik, ekkora átalakításokat követően is. Ezt követően elindították az 1-es protonnyalábot is, azonban az ütköztetésre még várni kell júniusig. Amiatt is örülnek ennyire a tudósok, mert így is késve indult el a program újra, mivel eredetileg márciusra tervezték, azonban a mágneses rendszerben rövidzárlat keletkezett, így mindeddig késett. A tervek szerint 2016-2018 között fogják végezni a kutatásokat a hadronütköztetőben. Fontos tudni erről a projektről, hogy csaknem fénysebességgel száguldanak a protonok, ebben a sokáig fejlesztett gépezetben, a föld alatt található 27 km-es gyűrűben.

 

A protonütköztetések segítségével az univerzum ősrobbanást követően kialakult, kezdeti folyamataival kapcsolatos részleteket próbálják kutatni, hiszen hasonló folyamatok játszódnak le akkor. A fekete lyukak kutatásában is jelentős szerepet játszik ez a gépezet, éppen emiatt vert akkora port korábban az ütköztetés, hiszen sokan attól féltek, hogy az ütköztetés miatt fekete lyuk alakulhat ki a Földön, amit természetesen előbb a szakemberek, majd maga az ütköztetés is megcáfolt.