Vége az autóbaleseteknek?

Autóbalesetek nélkül
Autóbalesetek nélkül

Egyre több autó van a piacon, így szinte elkerülhetetlenek a balesetek, amelyek sok esetben emberélteket is követelnek. A technika legújabb csodái ezt a problémát is megpróbálják orvosolni és olyan fedélzeti számítógépeket kifejleszteni, amelyek segítségével egyszerűbb lesz majd a jármű irányítása. Embert támogató technológiákról beszélünk, amelyekre szükség van, ha az ember elfárad, figyelmetlen vagy egy olyan szituációba keveredik, amely meghaladja a képességeit.

A Daimler fejlesztési vezetője szerint is egyszerű egy autót megtervezni és egy kiállító terembe betenni, de a legnagyobb kihívás, hogy ez a mindennapokban is megfelelően reagáljon bizonyos helyzetekre. A Mercedes S500 Intelligent Drive egy koncepcióterv, amely sorozatgyártás során használt technológiákon alapul. A cél, hogy egy Mercedes esetében 2020-ig megvalósuljon az autonóm vezetés. Mindez nem azt jelenti, hogy a vezető kezéből ki lesz véve az irányítás, ugyanis mindenki maga dönti el, hogy igénybe veszi vagy sem a segítséget. Azonban olyan technológiáról van szó, amely nagyon rövid időn belül felméri a helyzetet és ugyanilyen gyorsan reagálni is tud rá. Természetesen figyelembe kell vennünk a közlekedési és a környezeti szituációkat, de a technika a jövőben gondoskodni fog a balesetmentes és a káros anyagok kibocsátásától mentes vezetésről.

Az utóbbi időben nagyon sok hivatalos bejelentés is történt a témával kapcsolatban a nagyvilágban. Szakemberek szerint elég valószínű, hogy az önállóan közlekedő gépkocsik tíz éven belül elterjednek, amely mindenképpen hatalmas előrelépést jelent.