Többféle tápanyagot különböztetünk meg táplálkozásunk során. Vannak zsírok, szénhidrátok, fehérjék, vitaminok, nyomelemek és így tovább. Ezek mind az étrendünk szerves részét képezik. Nem fontos a teljesen nyers táplálkozás. Inkább az elkészítés módja lényeges. A zsírsavak többféle fajtája ismert. Az ember a zsírokat elsősorban különböző növényi és állati zsiradékok formájában (zsírok, olajok) veszi magához. A kőkorszakban az emberek a napi energiaszükségletük kb. 25%-át fedezték zsír formájában, ma ez az arány 40-50%. Ezen belül is a telített zsírok mennyisége nőtt, míg az egyszeresen, de különösen a többszörösen telítetlen zsírsavaké jelentősen csökkent. Az a legnagyobb baj, hogy a mai rohanó világban nem figyelünk oda kellően a táplálkozásunkra. A telített, telítetlen zsírsavak aránya már régóta ismert problémákat okoz, azt csak néhány éve tudjuk bizonyosan, hogy különös jelentősége van a telítetlen zsírsavakon belül az omega-3, omega-6 aránynak. Az egyszeresen és a többszörösen telítetlen zsírsavak egészségesek, a telített zsírok egészségtelenek és kövérré tesznek, röviden összefoglalva a lényeget. A nyugati civilizációkban jellemzően túl magas a zsírfogyasztás, amelynek nagy része telített zsírsavakból áll az ételekben. Ez pedig súlyos emésztési- és ér problémákat okozhat.