A CSOK és az energetikai besorolás

CSOK
CSOK – Családok Otthonteremtési Kedvezménye

Pontosan utána kell nézni az igénylőkkel szemben támasztott követelményeknek abban az esetben, ha valaki vissza nem térítendő állami támogatásért folyamodik. Aki már rendelkezik egy kevés információval a CSOK tekintetében, az bizonyára tisztában van azzal,

hogy a pályázás során fontos lesz az ingatlan energetikai besorolása is. A skála A-tól egészen I-ig terjed az energetikai besorolás szempontjából, ahol az „A” jelenti a lehető legjobb osztályzatot. A CSOK esetében az új építésű házaknál és lakásoknál nem lehet az energetikai besorolás B-nél rosszabb.

A használt ingatlanok tekintetében a C-osztályzat is elfogadható lehet, azonban ebben az esetben szükség lesz egy olyan, 30 napnál nem régebbi igazolásra az építésügyi hatóságtól arra vonatkozóan, hogy a ház vagy a lakás biztonságosan lakható.

Arra azonban számítani kell, hogy ez a dokumentum kb. 20 ezer forintba kerül, tehát ezt érdemes bekalkulálni a költségek közé. Ha azonban megvan a kért igazolás, akkor azonnal hozzá lehet látni a CSOK-kal kapcsolatos ügyintézéshez.