A fehérbor fajták kóstolása és fogyasztása

A fehérbor fajták alapanyaga
A fehérbor fajták alapanyaga

Amikor borokról beszélünk, szinte mindenkinek a vörös szín ugrik be elsőre. Vannak azonban nagyon finom fehérbor fajták is, amelyek fogyasztása és kóstolása kissé eltér a másik változattól. Az eltérő jellegből és harmóniából adódóan, ezeknek az italoknak külön szokásaik vannak.

A megfelelő fogyasztási hőmérséklet, természetesen fajtától függően, nyolc és tizenkét fok között változik. A pohár, amiből kóstolni és fogyasztani szokták, egy szűkebb szájú kialakítás, mint ahogyan a vörös italok esetében azt megszokhattuk. Mivel a legtöbb italnak megvan, hogy milyen ételek mellé szokás fogyasztani, így a fehérbor fajták esetében is jellemző, hogy inkább tésztafélékhez, fehér húsokhoz és zöldségfélékhez illenek inkább.

Annak ellenére, hogy Franciaországban kékszőlőből is képesek bizonyos fehérbor fajták készítésre, leggyakrabban fehér szőlőt használnak erre a célra. A jellemző kellemes íznek köszönhetően, a nagy melegben kifejezetten alkalmasak üdítők készítésére a fehérborok, egy kis szódavíz hozzáadásával.