A napelem tartószerkezet legfontosabb tulajdonságai

A napelem tartószerkezet típusai
A napelem tartószerkezet típusai

Egyre többet lehet hallani a televízióban és a rádióban az alternatív energia fontosságáról és előnyeiről. Itt is elsősorban a napelemek típusai és azok hatékonysága kerül szóba. Ám ritkán hallunk a napelem tartószerkezet típusairól és minőségéről, pedig az is ugyanolyan fontos egy fotovoltaikus rendszer kiépítése során.

Ugyanis ez tartja helyükön a napelem paneleket, és akár két-három évtizedig is stabil alátámasztási felületet kell biztosítson a rendszereinknek. Ezért a napelem tartószerkezet olyan anyagból kell készüljön, ami ellenáll az időjárás viszontagságainak. A különböző kampók és rögzítő csavarok ezért minden esetben rozsdamentes acélból készülnek, míg az egésznek alapot biztosító sínek többnyire alumíniumból készülnek, hogy minél kisebb teher nehezedjen a tetőszerkezetre. A napelem ugyanis leggyakrabban az épületek tetején kap helyet.

Így a napelem tartószerkezet kiválasztásánál figyelembe kell venni a tető típusát és tájolását is. Az úgynevezett sátor, illetve nyerges tetők esetében egyszerű a helyzet, hiszen egy sima napelem tartószerkezet megfelel a célnak. Persze csak abban az esetben, ha a tető déli tájolású. Ilyen esetekben csak rögzíteni kell a megfelelő helyen a csavarokkal és a kampókkal. Ennél bonyolultabb az eljárás lapos tetők esetében, hiszen ilyenkor a napelem tartószerkezet kell biztosítsa a megfelelő dőlésszöget is a rendszer számára.

Ilyenkor az jelenthet még bonyodalmat, hogy a szél könnyen alákaphat hátulról, ezért igen erősnek kell lennie magának a tartószerkezetnek, és a rögzítést is alaposan el kell végezni. Az is gondot jelenthet, ha a tető nem megfelelő tájolású, hiszen a napelem panelek akkor a leghatékonyabbak, ha a napsugarak merőlegesen esnek rájuk. Ezért ilyen esetekben a talajon helyezik el a rendszert, amihez szintén másféle napelem tartószerkezet szükséges. Bár ennek is megvannak az előnyei, hiszen meghatározhatjuk az ideális dőlésszöget, és nem a tetőszerkezete fogja azt befolyásolni. Valamint a talajon jóval több panel is elhelyezhető, mint egy tetőn.