Szürkehályog műtét

Mennyire fájdalmas a szürkehályog műtét?

Amikor valamilyen műtéti beavatkozás kerül szóba, akkor sokan nem is a sebészeti eljárástól félnek, hanem magától a fájdalomtól. Azonban minden műtétet érzéstelenítésben végeznek. A szemműtétnél sincs ez másként és még injekciót sem használnak hozzá. Dr. Szabó Antal szürkehályog specialista szerint „sokaknak megnyugtató lehet az a tény, hogy sem a műtétet megelőzően, sem pedig a műtét során nincs szükség injekcióra, mindig szemcseppel oldják meg az érzéstelenítést”. Ez azoknak is jó hír, akik nagyon félnek mindenféle műtéti beavatkozástól.

A szürkehályog, másik nem annyira ismert nevén katarakta, manapság már könnyedén kezelhető betegség. A szemlencsét benővő hályog onnan kapta a nevét, hogy azok, akik szürkehályogtól szenvednek, szó szerint elveszítik a színek látásának képességét. Nem látnak mást, mint fekete-fehér képeket és azokat is homályosan. A zöldhályoggal ellentétben, a katarakta kezelhető műlencse beültetésével. A műtétet mindenképpen el kell végezni, hiszen a szürkehályog kezeletlen formában képes az ember látását teljesen elvenni.

Melyek a szürkehályog tünetei?

Hogyan ismerhető fel a szürkehályog? Ahogyan idősödik az ember, úgy romlik a látása is, fájdalommentes formában. Vannak olyan egyértelmű jelek, amik kifejezetten a szürkehályog meglétére utalnak. Ilyen például a homályos látás. A katarakta magyarul vízesést jelent, ami utal a betegség formájára is. Vagyis, akinek szürkehályog van a szemén, az úgy szemléli az őt körülvevő világot, mintha egy vízfüggöny lenne előtte. Az elhályogosodott szemlencse az idő múlásával egyre szürkébbé és gyöngyházfényűvé válik.

A szürkehályog először a szemek szélein jelentkezik. Ekkor még egyáltalán fel sem tűnik senkinek sem, hogy rosszul látna. Majd egyre jobban halad befelé, a pupilla közepe irányába, ami már akadályozza a látást. Elmondható róla, hogy viszonylag lassan alakul ki és a látásnak a romlása is teljesen fájdalommentesen zajlik. Ha valakinek idősebb korában jelentkezik a szürkehályog, akkor az egész szervezetet érintő vízvesztésre vezethető vissza.

A szürkehályog könnyedén kezelhető

Ehhez nem kell más, mint egy előzetes állapotfelmérés, amihez a drszaboantal.hu weboldalon is van mód időpontot foglalni. Napjainkban már nem létezik olyan mértékű szemromlás vagy dioptriaszám, ami mellett kezelhetetlennek nevezhető a szem. A szürkehályog eltávolító műtét egyáltalán nem fájdalmas, hiszen speciális zsibbasztó hatású szemcseppel érzéstelenítik a beavatkozás területét. Természetesen néhány mellékhatással és kellemetlenséggel számolni kell.

Ilyen például a szem fényre való érzékenysége. Továbbá, volt olyan, aki azt érezte, mintha törte volna valami a szemét. Ezek a tünetek azonban csak átmenetiek. A szakorvostól kapott szemcseppet az első ellenőrzésig mindenképpen használni kell. Utána pedig majd eldönti a sebész, hogy miként látja a javulást. A beavatkozás után számolni kell erős könnyezéssel, viszont ez pár óra múlva egyre gyengébb, végül teljesen elmúlik. A szemlencse regenerálódása körülbelül 2-4 hétig tart.