A whisky kora

Hány éves a whisky?
Hány éves a whisky?

Sokszor felmerül a kérdés egy ital esetében, hogy mennyi idős. A kora majdnem minden esetben meghatározza az árát is. Ahogy a régi mondás tartja, a korral nemesedik a jó bor, de nemcsak az, hanem a whisky is. Ezen italok között van egy kategória, amelyik besorolását illetően külön szabályozás ír elő.

A Single Malt Whisky az, amelyik kifejezetten csak egy lepárlóhelyiségben készülhet. Nem kötelező egy üstben készüljön, de minden esetben csakis malátából állíthatják elő.

Palackozás előtt gyakori, hogy különböző évjáratú italokat összekevernek és így palackozzák. Az üvegre minden esetben felírják a lepárló helyiség nevét ahol készült. A címkén szokás még feltüntetni az ital korát.

Ez már kicsit érdekesebb, ugyanis mivel kevert italról van szó, honnan is lehet tudni a pontos korát? Természetesen nem egy bonyolult matematikai számítással határozzák meg, hanem sokkal egyszerűbb módon oldják meg, ugyanis a kevert whisky esetében, mindig a legfiatalabb kort tüntetik fel. Ha egy keverék egy 15 és egy 30 éves italból áll, akkor az ital 15 évesnek lesz feltüntetve.