e-vitamin

E-vitaminnal a szabadgyökök ellen

A szervezet többféle célra használja ezt a nélkülözhetetlen komponenst, többek között az oxidatív stressz elleni védelemre és az immunrendszer támogatására. Az E-vitamin bizonyos élelmiszerekben és étrend-kiegészítőkben lelhető fel. Bár a legtöbben gyakran egyetlen vegyületnek gondolják, valójában 8 zsírban oldódó, erőteljes antioxidáns hatású vegyület csoportjáról van szó.

E 8 kémiai forma közül, az alfa-tokoferol felel meg leginkább az emberek táplálkozási igényeinek. Az E-vitamin természetes módon, többek között magvakban, diófélékben és egyes zöldségekben fordul elő.

Emellett étrend-kiegészítőként is szedhető. Számos szerepet játszik a szervezetben. Talán a legismertebb az antioxidáns hatása, ami a szabadgyököknek nevezett káros molekulák semlegesítésével védi a sejteket az oxidatív károsodástól.

A megfelelő immunműködéshez és a sejtek jelátviteléhez is szükséges. Ezért nem meglepő, hogy a kutatások szerint, az E-vitamin étrend-kiegészítők szedése több szempontból is előnyös lehet az egészségre.