Hatalmas kínai internetes sikersztori a láthatáron

Alibaba.com
Alibaba.com

A befektetők számára hamarosan megnyílik az út az Alibaba felé, amely a hírek szerint a tőzsdére kíván lépni. Egyelőre csak annyit tudni, hogy a New York-i tőzsdén veti be a részvényeket, a többi kínai óriáshoz hasonlóan. A cég 109 milliárd dollárra értékeli saját magát, így joggal kíváncsi mindenki arra, hogy pontosan mikorra tehető a nyitás, továbbá, hogy mennyi részvényt is kívánnak piacra dobni?

Az Alibaba.com oldalt még 1999-ben alapította egy angoltanár, Jack Ma 17 társával együtt. A sikere azóta töretlen és az alapítók Kínai leggazdagabb embereinek a listáján is szerepelnek. Az alapítás után két évvel már szép nyereséget könyvelhetett el az Alibaba.com. 2005-ben egy nagyobb fordulat következett a cég életében, amikor a Yahoo felvásárolta az Alibaba.com 40%-át. Egy idő után nem működött minden simán a két cég között és az Alibaba vissza szerette volna vásárolni a tulajdonrészt a Yahoo-tól. Ma még mindig 24% a Yahoo kezében van, de a részvénykibocsátások után ez a százalék még csökkenhet. A Softbank is érintett az üzletben, hiszen társtulajdonos a cégben, már az induláskor beszállt az e-kereskedelmi vállalatba.

Egyelőre még pontosan nem tudni, hogy mikor jelennek meg a tőzsdén az Alibaba részvények és azt sem, hogy milyen értékben, de elemzők becslései szerint az összérték akár a 15 milliárd dollárt is elérheti. Becslések szerint a részvényeladások után az e-kereskedelem értéke az egekbe ugorhat, így bekerülhet a legnagyobb cégek közé, amelyek az amerikai tőzsdén forognak.