Kiállítják Alfred Nobel végrendeletét

Megnézhetjük Nobel végrendeletét kép forrása: mult-kor.hu
Megnézhetjük Nobel végrendeletét
kép forrása: mult-kor.hu

A stockholmi illetőségű Nobel-múzeum bejelentette, hogy első ízben ki fogják állítani Alfred Nobel kéziratos végrendeletét, amely hír igaznak bizonyult, hiszen március 13. óta meg lehet csodálni az iratot. Ebben a végrendeletben szerepel többek között az a rész is, amelyikben létrehozza a nevéről elnevezett díjakat, emiatt ennyire népszerű. Ez egy rendkívül nagy értékkel rendelkező dokumentum, éppen ezért nem volt soha kiállítva mindeddig a kiállításig és most is csak megfelelő körülményeket szeretek volna teremteni a megtekintéséhez.

 

Egy olyan kiállítás keretein belül mutatják be, amelyik gyakorlatilag arról szól, amit az ember hagy maga után, így Nobel hagyatéka tökéletesen illeszkedik ebbe. Ez egy négyoldalas, kettőbe hajtott okmány, ami A4-es méretű. Mindeddig megfelelő körülmények között, egy ládában őrizték. A végrendeletet 1895-ben írta Alfred Nobel, aki egy nagy vagyonnal rendelkező iparmágnás volt ebben az időszakban. Mai árfolyamban számítva, kb. 2 milliárd svéd koronát tesz ki a vagyona, amellyel akkor rendelkezett (kb. 66,5 milliárd forint). A végrendeletben megszabta, hogy a vagyon hozamából olyan személyeket díjazzanak, akik valamilyen kiemelkedő szolgálatot tesznek az emberiség számára kémia, fizika, orvostudomány, irodalom vagy a béke területén.

 

Kijelölte Nobel azokat a bizottságokat is, amelyek évente odaítélik a díjakat, azonban a működésük módját és rendszerét nem szabta meg testamentumában. 1896-ban meghalt, majd három év kellett ahhoz, hogy kidolgozták a különböző testületek működésének szabályrendszerét, 1901-ben pedig kiosztották az első díjakat is.