Lehetőségek a kávékapszula fejlesztése terén

Kávékapszula
Kávékapszula

A kávé az egész világon kedvelt, népszerű élénkítő ital, aminek elkészítése számtalan módon lehetséges. A kávékapszula rövid idő alatt a vásárlók kedvencévé vált. Népszerűségét főleg az egyszerűségének és a változatosságának köszönheti. Pillanatok alatt elkészíthető a minőségi kávé a segítségükkel. Olyan különlegességek is másodpercek alatt elkészíthetőek, amelyeket eddig csak a kávézókban és elegánsabb éttermekben kóstolhattunk, most pedig az otthonunkban is kipróbálhatjuk ezeket.

Semmi másra nincs hozzá szükség, csak egy kávégépre, amelyikbe illik a kiválasztott kávékapszula. Aki változatosságra vágyik, annak mindenképpen ki kell próbálnia ezt a lehetőséget, de a minőségi kávé rajongói is előszeretettel választják a kapszulás kávék nyújtotta kényelmi előnyöket. A kávéfogyasztás igen hosszú történetében új fejezet kezdődött ezzel a termékkel. A Nestlé cégcsoport már az 1970-es évek közepe táján kísérletezett a kávékapszula kifejlesztésével. A ’80-as évek elejére már a használatához szükséges kávégépek is megjelentek.

Ma már nagyon sokan ismerik, szeretik és használják a kávékapszula változatos formáit. Igen sok típusuk ismert és az egyszerű feketekávétól kezdve, a különleges brazil, török illetve bécsi változatokig szinte bármilyet el lehet készíteni otthon a segítségükkel. Bár még vannak hiányosságai ennek a technológiának, de a szakemberek folyamatosan fejlesztik és keresik az új lehetőségeket. Az egyik gond a kávékapszula használatával az, hogy igen sok hulladék keletkezik, amit nem vagy csak nagyon nehezen lehet feldolgozni.

A visszamaradt üres kávékapszula a legtöbb esetben alumíniumból készül, ezért jelentős terhelést jelent a környezetre, amit a környezetvédők időről-időre fel is rónak a kapszulákat gyártó cégeknek. Azonban már készül kávékapszula műanyagból, illetve biológiai úton lebomló anyagokból is, ami kiutat mutat a környezeti problémák alól. Addig is használjuk a kreativitásunkat és az alumínium kapaszulákból készítsünk praktikus eszközöket, hogy ne a szeméttárolóba végezzék!