Miért állítják sokan, hogy az elektromos fogkefe a jobb?

Elektromos fogkefe
Elektromos fogkefe

Hagyományos vagy pedig elektromos fogkefe? Sokan feleszik ezt a kérdést, amikor a fogaik épsége kerül szóba. Vannak, akik a hagyományos mellett döntenek, azonban olyanok is akadnak, egyre többen, akik az elektromosra esküsznek. Mindkettőnek megvannak a maga előnyei és hátrányai, azonban végső soron utóbbival eredményesebb fogmosást lehet elérni. Fogorvosok szerint is több gondot meg lehet előzni egy elektromos fogkefével. Így nem csoda, ha egyre nagyobb a kereslet a kis rezgő-zümmögő gép iránt.

Bár Magyarországon csak jó pár évtizeddel a megjelenése után vált ismertté, ennek ellenére napjainkban már számtalan típust, erősségűt választhat a vásárló, természetesen legalább ilyen széles skálás mozog az ár is, hiszen nagyjából 5000 Ft körül mozog a legolcsóbb, azonban a felső határ valahol a csillagos eget súrolja. Így mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbbet. Milyen előnyei vannak az elektromos fogkefének a hagyományossal szemben, amiért megéri ezt választani? Mindenekelőtt az eredményesebb tisztítás, amit a magas fordulatszám eredményez. Amit a hagyományossal sajnos nem lehet elérni, akármennyi időt is tölt el az ember fogmosással. Ugyanakkor, a legtöbb elektromos fogkefén van időmérő, így pontosan tudhatjuk, hogy hány perc után kell vagy szabad abbahagyni a fogmosást. Továbbá az sem elhanyagolható különbség, hogy nem kell végezni semmiféle mozgást, csupán tartani kell a műszert, ami végzi a feladatát. Nem beszélve arról, hogy sok elektromos fogkefén nyomásérzékelő is van, ami jelzi, ha túl erősen nyomja valaki a fogához. Ennek a funkciónak köszönhetően megóvható a fogzománc. Nyilván hátrányai is vannak, hiszen ennél is cserélni kell a fejet legalább 3 hónaponként.

Vásárláskor egyszerre nagyobb összeget kell kiadni, mint a hagyományos fogkeféért. A fenntartása is kissé költségesebb, mint a hagyományosnak, hiszen cserélni kell benne az elemet vagy folyamatosan kell tölteni, ami utazás, táborozás alkalmával kissé körülményessé teszi a használatát. Azonban, ha figyelembe vesszük, hogy egy év 365 napjából az átlagember hány napot tölt az otthonától távol, akkor ez nem egy kizáró ok. Nyilván, hogy a nagyobb összeg kiadása is sokakat elgondolkodtat, azonban, ha itt spórol, majd többet költ a fogorvosi kezelésekre.