neuropszichológus

Mikor lehet szükség neuropszichológiai vizsgálatra?

neuropszichológus
Neuropszichológus a dunamedicalcenter.org-nál

A pszichológiának megannyi területe van, amiknek akár az interneten is utána lehet nézni. Ha nem biztos abban, hogy milyen panaszok mellett érdemes neuropszichológushoz fordulni, akkor érdemes szétnéznie a dunamedicalcenter.org-hoz hasonló oldalakon.

Itt az érdeklődők és betegek hamar megtalálják a kérdéseikre a válaszokat, és szükség esetén, azonnal kérhetnek is egy időpontot egy rutinos szakemberhez. De milyen szakterületről van szó? Nos, ez az agy károsodásai miatt fellépő pszichés zavarok diagnosztikájával és terápiájával foglalkozik.

Az agy zavarai épp úgy lehetnek genetikai, mint veleszületett típusúak. Tehát a szakértő elsősorban az agy különböző betegségeit és sérüléseit vizsgálja meg. Ide sorolhatóak a mentális zavarok is. A károsodott folyamatok vizsgálata, az ép és károsodott részfolyamatok kimutatása és a kompenzációs folyamatok feltárása mind egyénre szabott eljárások alkalmazását igényli a neuropszichológus részéről.

Milyen bajok esetén érdemes felkeresni egy szakértőt? Legtöbbször akkor fordulnak egy neuropszichológushoz az emberek, amikor nagyobb ütés érte a fejüket. De nyilván súlyosabb koponyasérülések, stroke-ok, daganatok és egyéb szituációkban is a lehető leghamarabb specialistához kell fordulni.

Neurológiai, neuropszichológiai tüneteket okozó központi idegrendszeri elváltozások, demenciák és neuropszichiátriai állapotok is megkövetelik egy erre a területre szakosodott orvos véleményét és vizsgálatát. Legtöbb esetben azért nem érdemes halogatni az egészet, mert a változások nagymértékben, igazán negatívan hathatnak az ember mindennapjaira.

Mire számíthat az a személy, aki egy neuropszichológiai vizsgálat előtt áll? Minden kivizsgálás első lépése a beszélgetés. Nyilvánvalóan ennek a legfőbb célja a páciens és a problémáinak a teljes megismerése. A neuropszichológus ismerteti a beteggel a vizsgálat célját, röviden elmagyarázza a tesztek jellegét.

Ha ez megvolt, akkor jöhet a második szakasz, ami különféle analízisekből áll. A szakterületről, a vizsgálatokról és az orvosokról is még több mindent lehet megtudni a fent említett internetes oldalon.