sokkoló hűtő

Nagyon modern a sokkoló hűtő

sokkoló hűtő
Sokkoló hűtő

A háztartásokban használt hűtőberendezéseken túl vannak nagyon speciális szerkezetek is. Az egyik a sokkoló hűtő, amivel az élelmiszereket a lehető legkíméletesebben lehet mélyhűteni. Ezzel a módszerrel a kiengedést követően, ismét frissen és étvágygerjesztően kerülhetnek a finomságok az asztalra. A sokkoló hűtő gyorsfagyasztásos működési elven alapszik, amit sokan sokkoló fagyasztásként ismernek.

Hogyan is történik ez? Nos, a sejtekben lévő víznek nagyon gyorsan kell megfagynia. Ez gyakran eléri a 4 cm/h sebességet, ami egy elképesztő érték. Ekkor olyan mikro méretű jégkristályok keletkeznek a sejtekben, amik egy kicsit sem ártanak azok szerkezetének. A sokkoló hűtő sikere és hatékonysága pontosan ennek tudható be. A sokkoló hűtő mélyhűtött cseppfolyós gázok segítségével végzi a munkáját.

Főként a kriogén nitrogén vagy szén-dioxid felhasználásával történik ez. Ezzel nem csupán hatékonyan megy végbe a gyorsfagyasztás, de gazdaságos módon is. Az extra gyors fagyasztással megakadályozható az áruk kiszáradása és a nemkívánatos súlyveszteség. Ez pedig minden cégnek sokat számít.