Intenset

Otthoni saját testsúlyos edzés: 5+1 tipp nőknek és férfiaknak

Egy bizonyos idő után érdemes fokozatosan módosítani, nehezebbé tenni a gyakorlatokat, hogy mindig kihívást jelentsenek. Az Intenset szerint így lehet igazán eredményes az otthoni edzés eszközök nélkül. Például a guggolás kiváló mozgásforma az alsó test erősítésére. Álljon vállszélességű terpeszbe, hajlítsa be a térdeit és ereszkedjen lefelé, mintha egy székre ülne.

Ügyeljen arra, hogy a saját testsúlyát a sarkaira helyezze és a térdei ne essenek túl a lábujjakon. A felhúzások szintén hatékonyak, hiszen erősítik a hátizmokat. Fogjon egy stabil tárgyat, például ajtófogantyút vagy létrát és húzza fel magát, miközben a hátát egyenesen tartja. A fekvőtámaszok remekül fejlesztik a felsőtestet és az állóképességet.

Helyezkedjen hasra a tenyerével a vállak alatt, majd nyomja fel magát a kezeire és engedje vissza a testét kontrolláltan. Az előre lépések a lábakat és a farizmokat erősítik. Álljon egyenesen, majd lépjen előre egy lábbal úgy, hogy a térde 90 fokos szöget zárjon be, majd húzza vissza magát a kiinduló pozícióba. A plank a hasizmok formálásában és a törzs stabilitásának fejlesztésében segíthet.

Miért előnyös az otthoni edzés?

Az álom alak elérése nem kis feladat, de ha elég kitartó és következetes, akkor idővel kivitelezhető. A saját testsúlyos gyakorlatok kiváló alternatívát kínálnak arra, hogy erősítse és formálja a testét anélkül, hogy speciális felszerelésekre vagy edzőterembe járásra lenne szükség.

Az efféle edzésforma hatalmas előnye, hogy rugalmas, könnyen testre szabható és mindenkinek alkalmas kortól és nemtől függetlenül, a kezdőktől a haladókig. Nincs időhöz kötve, így a nap bármely szakában elvégezhetők a gyakorlatok. Nem kell költeni méregdrága eszközökre vagy tagsági díjra, ezért költséghatékony alternatívát jelent.

Az ilyen típusú edzés ösztönzi a testtudatosságot és a funkcionális erő fejlesztését, mivel olyan mozgásmintákat használ, amik valós életbeli tevékenységeket utánoznak. A rendszeres saját testsúlyos edzés segíthet csökkenteni a testzsírt és növelni az izomtömeget, emellett javíthatja a testkompozíciót, illetve az általános egészséget.

A gyors fejlődés nem lehetetlen

Használhat kiegészítőket, amennyiben szükségesnek találja. A fitnesz gumiszalagokkal ellenállást tud teremteni a különféle gyakorlatokban, mint például az oldalemelések vagy a lábhajlítások. Javasolt elegendő időt fordítani a bemelegítésre és a nyújtásra.

Ez rendkívül fontos, mivel a nyújtógyakorlatok segítenek felkészíteni az izmokat a terhelésre és jelentős mértékben csökkentik a sérülések kockázatát. Érdemes mindig figyelni a helyes testtartásra, illetve technikára annak érdekében, hogy az izmok kellőképpen tudjanak fejlődni.

Bátran keresgéljen az interneten vagy a különböző alkalmazásokban új mozgásformákat és iktassa be azokat is a már jól megszokott edzésprogramba. A gyakorlatok rendkívül sokoldalúak és számos módja van annak, hogy maximalizálja azok hatékonyságát. A legfontosabb az, hogy rendszeresen eddzen, kiegyensúlyozottan táplálkozzon, figyeljen az egyéni képességeire, kerülje a káros szokásokat és mindig keressen új módszereket a fejlődés érdekében. „