Téligumi tesztek 2017-ben: ezek a legfrissebb eredmények

Téligumi tesztek

Amikor valaki gumiabroncsot szeretne venni, akkor nyilván kíváncsi arra, hogy melyik márka milyen típusa mire képes, tehát mi fog beválni és mit érdemes elfelejteni. Ekkor áll rendelkezésre a gumidirekt.hu internetes bolt. Ezen az oldalon megnézheti a tavalyi legaktuálisabb téligumi teszt eredményeket.

Itt mindent meg lehet tudni azokról a téli abroncsokról, amelyek a szakemberek szerint vannak annyira jók, hogy különféle teszteknek lehessen alávetni. Az idei év legtöbbet feltett kérdése az volt, hogy megéri-e olcsóbb téli gumit venni, mint mondjuk egy prémiumkategóriás modellt?

Nos, erre a kérdésre a választ a ADAC és a Warentest Alapítvány tesztje adja, ahol a szakértők 195/65 R15-ös és a 215/65 R16-os méretkategória terén, összesen 32 gumit teszteltek le. Sokak nagy meglepetésére rengeteg olyan brand kiválóan teljesített, amelyekről egyesek még csak nem is hallottak és a híres márkák termékei sok mindenben alulmaradtak.

Az alsó- és középkategóriás kocsiknál felkapott 195/65 R15-ös méretet egy Volkswagen Golfon vizsgálták. A teszt alatt T sebességindexű gumikat vetettek össze, a már megszokott minősítési szempontok alapján. A legjobb eredményeket a Continental WinterContact TS860 érte el, amelyik nagyon nedves és havas útviszonyok között is kimagasló teljesítményt nyújtott.

Mindez a sofőröknek azt jelenti, hogy ez egy megbízható modell. Nagyon kevéssel maradt alul a svájci Esa Tecar Super Grip 9, amelyiknek a mintázata mindenképp dicséretet érdemel. Nagy meglepetéseket okozott a Kleber, a korábbi évek sajnálatos mélyrepülései után, hiszen a mostani, kiegyensúlyozott teljesítményével idén felkerült a dobogóra, jobban teljesítve, mint mondjuk a Michelin.

Hazánkban a Kleber még nem annyira ismert, de ezek után nem is vitás, hogy egyre többen döntenek majd mellette. Ez prémium kategóriára jellemző eredményeket produkált, nem csupán a tapadást és biztonságot, hanem az üzemanyag-fogyasztást tekintve is, pedig a legolcsóbb a mezőnyben. Ezeket tudva, minden hazai sofőrnek sokkal egyszerűbb lesz kiválasztani azt az abroncsot, amelyikben több éven keresztül maximálisan megbízhat.