vermut

Vermut, a koktélok elengedhetetlen összetevője

vermut
Vermut

A koktélok elengedhetetlen összetevőjeként a karakteres ízvilágot képviselő alkoholokat, valamint a kísérő szirupokat azonosíthatjuk. A vermut nélkül az olyan ikonikusnak számító italok, mint a Bronx, a Martini, esetleg a Negroni nem is léteznének. Lényegében egy olyan alkohol tartalmú nedűről beszélünk, ami egy ízesített, gyógynövényekkel telített, ugyanakkor erőteljes bor.

Úgy, mint általában minden gyógynövényes italt, a régebbi korokban alapvetően ezt is a gyomorműködés helyreállítására használták. Többnyire Olaszországból, illetve Franciaországból ismerhetünk nagyobb népszerűségre szert tett vermutokat. Két különböző fajtáját különböztethetjük meg, a szárazat, valamint az édeset.

Természetesen ezeknek jóval több alkategóriájáról számolhatunk be, azonban elég annyit tudni, hogy a száraz többnyire fehér és francia, az édes pedig olasz, és vörös borból készül. Az igazán kiemelkedő márkák közé a Carpano, a Martini, valamint a Noilly sorolható. Ami pedig igazán érdekessé teszi a vermutot, az a megfizethető ár.