kistestű kutyák

A kistestű kutyák rövid bemutatása

kistestű kutyák
Kistestű kutyák

Ha éppen azt vesszük górcső alá, hogy mely háziállat típus van túlsúlyban, egyértelműen a kutyusok irányába hajlik a mérleg. A kistestű kutyák különös népszerűségnek örvendenek, amit talán nem von kétségbe senki, hiszen lényegesen könnyebb velük az élet. Nézzünk néhány érvet, vajon miért előnyösebb és egyszerűbb a kistestű kutya társaságában a napi rutin.

Nem kell nagyon túlbonyolítani a témát, hiszen akár egyszerű, paraszti logikával is belátható, mennyivel könnyebb a fizikailag kisebb állatok tartása. Jóval kevesebbet esznek, mint a nagyobb társaik, így ha azt vesszük, még gazdaságosabb is a tartásuk.

Ezen túlmenően, mivel általában a maximális súly ebben a kategóriában a 15 kiló, elmondható, hogy kis helyen elférnek, kevesebb a mozgásigényük, ha a nagytestű állatokhoz mérjük őket. Például egy labrador vagy agár jóval több sétát, futást, mozgást igényel, mint valamelyik öleb. A kistestű kutyák elemzése azonban nem szabad, hogy a fizikai jellemzésben kimerüljön, hiszen a természetük legalább annyira érdekes. Például, hogy mennyire könnyen alkalmazkodnak vagy miként viselkednek társaságban, esetleg szeretnek-e utazni, úton lenni.

A más állatokhoz való viszonyuk is mérvadó lehet sok gazdinak, hiszen sokan több eltérő jószágnak is otthont adnak a lakásukban, ilyenkor pedig figyelni kell az egymáshoz való viszonyra. Az is számít ilyen esetekben, hogy nőstényről vagy kanról van szó. Összegezve, a kistestű kutyák népszerűsége töretlen, sokak kedvencei ezek az állatok, ez pedig érthető.