ph

Mennyi az ideális pH érték?

ph
pH

A hidrogén indexet az ivóvíz egyik legfontosabb jellemzőjének tartják. Ez felelős a lúgok és a savak egyensúlyáért az emberi szervezetben. Így a kémiai reakciók és a biológiai folyamatok menete a sejtekben a pH értéktől függ.

A rövidítés mögött rejlő szó latin eredetű, ami a “hidrogén ereje” kifejezésre vonatkozik és egy adott elem töltött részecskéi aktivitásának mértékét jelenti. A pH mutató kiszámításához a hidrogén ionok koncentrációját kell megmérni. A mutató értéke közvetlenül összefügg a víz hőmérsékletével és a levegővel való kölcsönhatásával. Az értéket ezen kívül a vízben oldódó anyagok is befolyásolják. Egyes anyagok hozzáadása növeli a savasságot, míg másoké csökkenti azt.

Ez a jelenség lehetővé teszi a folyadék tisztaságának értékelését, még akkor is, ha az vizuálisan bármiféle szennyeződéstől mentesnek tűnik. A tudósok úgy gondolják, hogy a 7,5-ös indikátor értékű víz a legkedvezőbb az emberi szervezetnek. Az ilyen pH mutatóval rendelkező folyadék jótékony hatással van az anyagcsere folyamatokra.