szürkehályog műtét

Milyen mellékhatásai lehetnek a szürkehályog műtétnek?

szürkehályog műtét
Szürkehályog műtét

Létezik egy szembetegség, amit kizárólag műtéti úton lehet korrigálni, semmilyen kezelés nem hatásos az esetében. Ez a szürkehályog, ami a szemlencse elhomályosodását jelenti, ami erős látásromlást eredményez, így nem marad más megoldás, csak az operáció, ami jár némi kellemetlenséggel. A szürkehályog műtét után közvetlenül enyhe fényérzékenység is kialakulhat, de az esetek többségében az ilyen panaszok pár napon belül meg szoktak szűnni.

Az is előfordulhat, hogy a frissen operált személy könnyezik, de ez csak rövid ideig áll fenn. Mindenképpen fontos betartani az orvos javaslatait, mint például azt, hogy tartózkodni kell a gyakori hajolástól, az emelésektől, tehát a fizikai megterheléstől. Azonban a mindennapi tevékenységeit nyugodtan végezheti a páciens, csak vigyáznia kell magára egy darabig. Maga a cataracta műtét teljesen fájdalom nélkül zajlik, pedig nincsen injekció, sem altatás.

A műtő orvos az érzéstelenítést szemcseppekkel végzi, amelyek rendkívül hatásosak, így a beteg nem érez fájdalmat. 10 percnél nem tart tovább a beavatkozás, ráadásul, ha azt az intézményt választja, amelyikben dr. Nagymihály Attila szemész szakorvos, szürkehályog specialista dolgozik, akkor biztos lehet abban, hogy az operáció a legkorszerűbb műtéti eljárás alkalmazásával lesz elvégezve. Ez a kis seben át végzett ultrahangos lencseeltávolítás. A beavatkozás lényege, hogy a szemlencsét a szemgolyón belül, ultrahang segítségével, apró, porszerű részekre törik, majd eltávolítják.

Ugyanezen a kis seben keresztül, egy előre megtervezett, összehajtható műlencsét helyeznek a szembe, ami a jövőben biztosítja a páciens jó látását. A beavatkozás után a páciensnek 1-2 órát pihennie kell az operáló intézményben és ha ez idő alatt nem lép fel semmiféle komplikáció, akkor távozhat. A műtét másnapján be kell fáradnia kontrollvizsgálatra, hogy az orvos ellenőrizze a műtét eredményét. 2 hónap múlva újra ellenőrzik a látásélességet, de ha a páciensnek szemüvegre van szüksége, akkor természetesen felírják azt is.