szerepjátékok

Szerepjátékok – mint a szülői minta prezentálása

Ki ne játszotta volna el gyermekkorában, hogy ő a tanító néni vagy a pénztáros a boltban? A szerepjátékok nemcsak szórakoztatóak, de általuk fejlődnek az értelmi képességek. A különféle tematikus fejlesztő készleteknek köszönhetően, a gyermekek könnyen beleképzelhetik magukat a felnőttek szerepébe.

A lányok előszeretettel játszanak egy játékkonyhában, így utánozva az édesanyjukat. A fiúk általában autószerelők és profin utánozzák édesapjukat az ő méretükben készült műhelyben. A szülői minta nagyon fontos. A gyermek utánoz, így működnek a szerepjátékok. Nem csupán a pénztárost a boltból, de azt is, ahogy az édesanya és édesapa kommunikál bizonyos tevékenységek közben. Az így rájuk ragadt viselkedésmintával alakul ki a személyiségük.

Az óvodások és kisiskolások többsége arra a kérdésre, hogy mi lesz nagyobb korában, azt feleli, ami valamelyik szülő aktuális foglalkozása. A szülői minta életmódban, fizikai aktivitásban és magatartásban is mérvadó. Ügyeljünk, hogy gyermekünk a helyes normákat sajátítsa el!